tisdag 2 oktober 2012

Telias affärer i Uzbekistan

Som SVT:s program Uppdrag Granskning kunde berätta den 19 september så har TeliaSonera betalat ut miljardbelopp till ett enmansföretag i Gibraltar ägt av en kvinna från den uzbekiska modescenen i utbyte mot mobiltelefonlicenser i Uzbekistan.

Detta ledde till att TeliaSoneras VD Lars Nyberg dagen efter programmet gick ut med ett pressmeddelande där han försvarar agerandet med att initiera en extern granskning av affären som genomfördes till ett litet brevlådeföretag kallat Takilant Limited, baserat i Gibraltar.

Det bolaget ägs av Gayane Avakayan som är Gulnara Karimovas högra hand. Gulnara är dotter till diktatorn i Uzbekistan, Islam Karimova. Det är endast uzbekiska myndigheter som kan dela ut licenser – ändå har Teliasonera betalat ut miljardbelopp till ett litet, privat bolag i ett skatteparadis för att komma över licenserna - enligt Teliasonera en helt normal process.

Igår fattade åklagare Gunnar Stetler  om att frysa 30 miljoner dollar på ett bankkonto som tillhör företaget Takilant, uppger han för TT.

Stetler leder den utredning om mutbrott som inleddes efter uppgifterna i SVT s Uppdrag Granskning om att Telia Sonera köpte en 3G-licens av företaget Takilant, som har koppling till den uzbekiske diktatorn Islam Karimovs dotter.

Teknikgrottan sökte under gårdagen TeliaSonera för svar på ytterligare frågor kring Uzbekistan-affären men Kristina Hunter Nilsson, Senior Media Relations Manager gick inte att nå.

Kristina Hunter-Nilsson
Senior Media Relations Manager
foto:Lars-Åke Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar